Art Revolution, Russian Case

Permin nykytaiteen museon julkisen taiteen ohjelma muuttuvassa poliittisessa tilanteessa

Permin miljoonakaupunki sijaitsee Uralvuoriston länsirinteellä Venäjällä itäisimmässä Euroopassa. Sen nykytaiteen museo PERMM perustettiin vuonna 2009 ja siitä tuli Permin kulttuurivallankumoukseksi nimetyn ajanjakson (2008-2014) lippulaiva. Sen julkisen taiteen ohjelma oli tärkein visuaalinen indikaattori kaupungin kulttuuri- ja ympäristöohjelmien muutoksessa. Ohjelman laajuus ja sen saama vastaanotto johtivat samantapaisten ohjelmien leviämiseen muualle Venäjällä, ennen kaikkea Moskovaan.

Neljä vuotta kestäneen kukoistuskauden jälkeen seurasi pysähtyneisyyden aika vuonna 2014 kuvernöörin vaihtuessa ja kulttuuripoliittisen ohjelman muuttuessa. Museo oli aloittanut uudentyyppisen yhteistoiminnan kaupungin kanssa ja saanut nuoret sekä iäkkäät kaupunkilaiset innostettua ympäristön haltuunottamiseen. Edustuksellisesta strategiasta museon painopiste siirtyi asiantuntijatehtäviin ja kaupunkiyhteisöjen uudelleenkouluttamiseen julkisen ja katutaiteen mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

Tällä hetkellä Permin poliittinen tilanne on jälleen muuttumassa ja kiinnostus kaupunkiympäristön ongelmien ratkaisemiseksi näyttää olevan palaamassa. Seuraako tätä kasvava kiinnostus nykytaiteeseen? Missä muodossa olisi mahdollista elvyttää aiempi nykytaiteen ohjelma?

Permin kulttuurivallankumoukseksi kutsutaan kunnianhimoista ohjelmaa, jonka tarkoituksena oli saada Perm Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Ohjelmaa kehitettiin vuosina 2008-2014. Hankkeen aikana synnytettiin ennennäkemätön määrä kulttuuriohjelmia ja instituutioita. Yksi kuuluisimmista oli Permin nykytaiteen museon perustaminen galleristi Marat Guelmanin aloitteesta vuonna 2009. Guelman muutti sittemmin Venäjältä Montenegroon vuonna 2014, jossa perusti taideyhteisön nimeltä Dukley European Art Community.

Luennoitsija: Taidehistorioitsija, kuraattori Nailia Allakhverdieva on Permin nykytaiteen museon taiteellinen johtaja ja Venäjän tunnustetuimpia julkisen taiteen asiantuntijoita.

Luentokieli venäjä, tulkkaus englanniksi. Vapaa pääsy.

Luento kuuluu Adelfa Agency Oy:n vuoden 2017 aikana toteutettavaan yleisöluentosarjaan Venäjän kulttuuri – taustaa ja tätä päivää. Hanke on saanut tukea Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelmasta sekä Koneen säätiöltä.

Linkki tapahtumaan FACEBOOKISSA