Venäjän kulttuuri – taustaa ja tätä päivää

Luentosarja kertoo, mitä Venäjän kulttuurissa ja yhteiskunnassa tänä päivänä tapahtuu. Luentosarja luotaa myös menneisyyttä, miten tähän on tultu, mutta keskittyy silti tähän päivään, ja parhaimmillaan ehkä jopa ennustaa tulevaisuutta.

Venäjä pitää yhä edelleen suomalaisia vallassaan aivan omalla erikoisella tavallaan, ja tietoa ja elämyksiä kaivataan jatkuvasti.

Adelfan ideoima ensimmäinen Studia Creativica -seminaarisarja pidettiin syksyllä 2013 ja se oli suunnattu omaa yritystään perustaville suomalaisille ja venäläisille luovan alan toimijoille.

Nyt toteutettava luentosarja suunnataan laajemmalle yleisölle ja sille haetaan useita yhteistyökumppaneita. Tarkoituksena on päästä Helsinki-keskeisyydestä ja järjestää luentoja ja tapahtumia myös muualla Suomessa. Luentoihin pyritään liittämään keskustelutilaisuuksia, työpajoja, konsertteja, näyttelyitä tai vaikkapa ruokatapahtumia isäntien mahdollisuuksien ja toivomusten mukaan. Tavoitteena on näkyvä toiminta, jossa puhujina ja yleisön joukossa nähtäisiin myös yhteiskunnallisia vaikuttajia ja vallankäyttäjiä. Kulttuuri luentojen aiheena halutaan käsittää laajasti ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä myöten.

Syksyllä 2016 alkaneessa sarjassa kuullaan venäläisestä animaatiotaiteesta ja lastenkirjoista, elokuvamusiikista, nykyteatterista, taidemesenaateista, valokuvataiteesta, kansalaistoiminnasta, historiankirjoituksesta ja muista kiinnostavista ja keskustelua herättävistä aiheista.

Hanke on saanut tukea Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelmasta ja sille on myönnetty Koneen säätiön apuraha.

Venäjän kulttuuri – taustaa ja tätä päivää -luentosarja jatkuu koko vuoden 2017 ajan.